Släktsök, Vill du hitta dina rötter?
För dig som ar nybörjare och vill veta hur man börjar släktforska rekommenderar vi ett besök hos våra handledare i SläktSök i nedre våningen bredvid Valhall.
Där finns 10 datorer bemannade med vana släktforskare som visar dig hur man med datorns hjälp kan leta i databaser och även direkt i kyrkböcker på Internet.
Du kan vara förberedd genom att ta med dig uppgifter om födelsedata för dina mor- och farföräldrar och andra släktingar. Eftersom det är sekretess på allt material som är yngre än 70 år bör man starta med en person som är född tidigare.
På en liten stund kan vi kanske hitta flera generationer bakåt i tiden.
Då kan du påbörja en spännande resa bakat i tiden!
TV-serien ”Vem tror du att du är” har ökat intresset för Släktforskning, och att hitta sina rötter.
Fördjupning, om Du vill läsa mera om släktforskning
Börja med att prata med dina äldre släktingar eller andra du tror kan ha information om just din släkt. Om du har en gammal moster i livet slå en signal till henne eller åk och hälsa på. Sätt dig ner och låt henne berätta vad hon kommer ihåg om släkten. Men fråga henne även om hur det var när hon växte upp långt innan det fanns TV och Internet. Vad gjorde man på kvällarna och hur var det. Den dagen dina äldre släktingar inte längre finns kvar i livet så är denna möjlighet till information för alltid borta.
Ett tips är att du går med i en släktforskarförening på orten där du bor. Där kan du utbyta erfarenheter med andra och få hjälp på vägen om du kört fast. En lista över olika släktforskarföreningar i Sverige hittar du på ”Nättidningen Rötter” (www.genealogi.se) .
De flesta Släktforskarföreningar & Studieförbunden har kurser i Släktforskning, och även distanskurser (du sitter hemma vid datorn)
För att få tag i uppgifterna behövs åtkomst till ”källorna” d.v.s. kyrkböckernas innehåll,
och de finns numera på internet. Och de företag som tillhandahåller detta är Ancestry (f.d. Genline) och Arkiv Digital samt SVAR (Riksarkivet i Ramsele).
För att kunna se deras fotografier av kyrkböckerna måste du ha ett abonnemang/ eller att Du går till de större Biblioteken och använder deras ”släktforskardatorer ”.
För att notera med dina anor (förfäder) behöver du papper & penna i början, sen behövs något släktforskarprogram för dator, för att strukturera, sortera och hålla koll på alla personer som man hittar. Oavsett hur du väljer att spara din släktforskning är det viktigt att alltid notera de uppgifter du hittar och var någonstans du hittar dem.
Gå vidare och läs mera på Internet
På släktforskarförbundets hemsida Rötter: www.genealogi.se - i vänstra marginalen, klicka på ”För nybörjare”
Wiki-Rötter (för Släktforskare) www.genealogi.se/wiki
Arkiv Digital, har en ”nybörjarkurs” på nätet www.arkivdigital.se och klicka sen på ”Släktforskning”.
Tips och hjälpmedel i släktforskning hittar Du även hos SVAR www.svar.ra.se, under ”Kundservice” / ”Tips och hjälpmedel”.
Hos Sveriges Släktforskarförbunds Rötterbokhandel hittar Du Böcker och CD/DVD-skivor, shop.genealogi.se/shop/
Här finns bland annat:
"Sveriges Dödbok 1901 - 2009" som innehåller alla i Sverige döda personer perioden 1947-2009, samt ca 70% av de som avled 1901-1946. Där anges församlingen & var/när man är född och var man dog, även ”gitftas-datum” hos den av parterna som dog först (där står ibland även fruns efternamn som ogift).
Sveriges Befolknings-skivor för åren 1880, 1890, 1900 samt 1970, 1980 och 1990.
Och mycket annat!